Erasmus Tv İnternational General information Project's Card

Erasmus Tv İnternational General information Project's Card

https://ec.europa.eu/programmes/erasmus-plus/projects/eplus-project-details/#project/2019-1-ES01-KA229-065408

08.03.2021 1024

30-05-202230-05-202230-05-202230-05-202230-05-2022
















































































































































































Okulumuz İngilizce Zümre'sinin yürütttüğü Erasmus+ projesiyle dünyaya bir pencere açtık

 

ASAL AVRUPA'DA

 

Eğitimi dört duvar arasından çıkararak öğrencilerinin yaşam boyu unutamayacakları deneyimler edinmesi vizyonuyla hareket eden ASAL, Erasmus+ projesiyle ülkemiz kültürünü proje ortaklarına tanıttı. Öğrencilerimiz de Romanya'da Avrupa yemek kültürüyle tanıştı, sanatın kalbi İtalya'da müzeleri gezdi. Sırada İspanya ve Portekiz var!

 

Erasmus+ programı kapsamında yürütmekte olduğumuz 2019-1-ES01-KA229-065408_2 no'lu "Erasmus TV International" adlı Okullar Arası Değişim Ortaklıkları (KA229) projemiz 01/09/2019 yılında başlamış olup bütün dünyayı etkisi altına alan Covid-19 salgini sebebiyle bir sene uzamıştır. Ağustos ayında sona erecek olan projemizde İspanya, Türkiye, Polonya, Portekiz, İtalya ve Romanya olmak üzere 6 ülke bulunmaktadır.

 

Eğitim, kültür, teknoloji...

 

Projemiz eğitim, kültür ve teknoloji üçgenine odaklanmaktadır. Bu projeyle amacımız; görev ve sorumluluklarının farkında olan, iletişim, teknoloji ve yabancı dil alanlarında donanımlı, sosyal yönleri kuvvetli, içinde yaşadıkları toplumu en güzel yönleriyle diğer toplumlara aktarabilen, özgüvenli, gelişime açık bireyler yetiştirmektir. Bunun yanı sıra, 'teknolojik yerli' olarak adlandırılan gençlerimiz ile teknolojiyle nispeten sonradan tanışmış öğretmenlerimizin etkileşim içinde olmalarıyla, öğretmenlerimizin de teknoloji açısından gelişimine katkıda bulunmaktır. Dolayısıyla, projemiz hem öğrenci hem de öğretmenlerimiz için eşit derecede önem arz etmektedir. Küreselleşen dünyada kültürel mirasın ve kültürler arası etkileşimin önemi herkes tarafından bilinen bir gerçektir. Bu nedenle bu proje, farklı kültürler arasında bir köprü oluşturarak teknolojinin de desteğiyle kültürel değerlerin paylaşılması ve de yayılmasında önemli bir işleve sahiptir.

 

Misafir ettik, misafir olduk, kaynaştık

 

Bu doğrultuda ilk proje toplantımız, proje yazımı bizim tarafımızdan gerçekleştiği için okulumuz Aziz Sancar Anadolu Lisesi'nde 21-26 Ekim 2019'da gerçekleşti. Okulumuzdaki toplantıya İspanya, Portekiz, Polonya ve Romanya'dan toplamda 9 öğretmen ve 2 İspanyol öğrenci katıldı. "Profesyonel Video Nasıl Hazırlanır?", "Internet Güvenliği", "Siber Zorbalık" gibi konularda alanında uzman kişiler tarafından verilen seminerler organize edildi. Bunun yanı sıra kültürel değerlerimizi (Karagöz-Hacivat gösterisi, ebru sanatı, Türk müziği ve enstrümanları, Türk mutfağı gibi) sergilediğimiz ve de en iyi şekilde tanıtmaya çalıştığımız bir şenlik düzenleme fırsatı bulduk. Projenin başlangıç toplantısı çok verimli bir şekilde geçti ve projemizin temelleri sağlam bir şekilde atılmış oldu.

 

Romanya'da geleneksel yemekler

 

Projenin, Mart 2020 tarihinde Polonya'da gerçekleşecek olan ilk öğrenme ve öğretme etkinliği, pandemi sebebiyle çevrimiçi olarak 9, 15-19 Mart 2021 tarihlerinde düzenlendi. Polonya tarafından organize edilen bu bir hafta boyunca Polonya ve bütün ortak ülkelerin kültürlerinin daha yakından tanınmasını sağlayan çalışmalar düzenlendi. Yapılan bu çalışmaların her aşamasında öğrenciler aktif bir şekilde rol aldılar. Projemizin diğer öğrenme ve öğretme etkinliği 10-14 Ocak tarihleri arasında Romanya'nın Oneşti ilinde gerçekleşti. Etkinliğe 3 öğretmen, 6 öğrenci olmak üzere toplamda 9 kişi katıldı. Tüm etkinlikler; Romanya'nın teması olan 'sağlıklı beslenme alışkanlıkları, spor ve kültürel miras' çerçevesinde gerçekleşti. Bu kapsamda çeşitli sportif faaliyetler yapıldı, her bir ortak ülke kendi ülkesindeki yeme alışkanlıklarıyla ilgili sunum yaptı. Böylece beslenme alışkanlıklarımızın arasındaki farklar ve benzerlikleri daha yakından gözlemleme fırsatı bulundu. Son olarak, her ülkenin geleneksel yemeklerinden seçmelerle öğrenciler tarafından oluşturulan ortak menüler ve 'Food Bingo' oyunuyla hem eğlenildi hem de ortak ülke kültürleriyle ilgili daha derin bir bilgiye sahip olundu.

 

İtalya'da sanat ve kültürel miras

 

Son olarak, projemizin 3. öğrenme ve öğretme etkinliği, 21-25 Şubat tarihleri arasında İtalya'nın Livorno şehrinde gerçekleşti. 2 öğretmen ve 3 öğrenci olarak katıldığımız etkinliğin teması 'Sanat' ve 'Kültürel Miras'tı. Bu çerçevede kolaj, ebru gibi çeşitli sanat atölyeleri düzenlendi ve ayrıca Pisa üniversitesi yetkilileri tarafından yerel bir müzede düzenlenen atölye çalışmasına katıldı. Sanatın kalbi olan 'Floransa' şehrine düzenlenen rehberli gezide, çeşitli ressamların eserlerinin bulunduğu 'Uffizi Müzesi' ziyaret edildi. Sonuç olarak projenin son iki öğrenme ve öğretme etkinlikleri sırasıyla Portekiz ve İspanya'da gerçekleşecektir.

 

Öğrencilerimiz anlatıyor... Öğrencilerimiz anlatıyor... Öğrencilerimiz anlatıyor...

 

Erasmus projemize katılan öğrencilerimiz deneyimlerini anlatıyor. Drakula'nın kalesinden, tuz madenlerine, Floransa, Pisa ve Livorno'nun caddelerine uzanan gezilerde öğrencilerimiz çok dilli ve çok kültürlü etkinliklerde dünya vatandaşlığına adım attılar.

 

ROMANYA : Efsanelerin kaynağına yolculuk

 

Yeni bakış açıları kazandım

 

Baki Furkan Bakirci: İlk olarak söylemeliyim ki Romanya'da geçirdiğim günler hayatımın en güzel anlarındandı. Tanıştığım insanlar, tattığım yemekler ve gezip gördüğüm yerler muhteşemdi. Yeni kültürleri keşfedip yeni bakış açıları kazanmak benim için harika bir deneyim oldu.

 

Hayatımın en zevkli anları

 

Efe Yiğit Küçük: Romanya'ya ilk indiğimde içimde oluşan duygular bambaşkaydı, yabancı bir ülke, yabancı insanlar yabancı bir dil. Romanya'da geçirdiğim yedi gün hayatımın en zevkli zamanlarıydı... Başka milletlerden insanlarla tanışmak, sohbet etmek tarif edilemez bir duygu gelişen İngilizcem de cabası. Umarım herkes böyle bir deneyim yaşayabilir.

 

Drakula'nın kalesine gezi, tuz madeninde spor

 

Helin Özer: Romanya'ya gitmek gerçekten çok güzel bir deneyim oldu benim için. Hem başka kültürlerden güzel insanlarla tanışmak hem o başka kültürleri öğrenmek hem de güzel yerler gezmek benim için harikaydı. Bükreş'in eski mimarisi, bir zamanlar türlü hikayelere ve efsanelere konu olan Drakula'nın yaşadığı Bran Kalesi'ni görmek, bir tuz madeninde spor yapmak, en önemlisi bunları farklı milletten insanlarla deneyimlemek muazzam bir şeydi. Dilerim ki tüm gençler bunun gibi hatta daha iyi yurtdışı deneyimi yaşarlar. Herkesin kesinlikle bir defa da olsa yaşaması gereken bir deneyim olduğunu düşünüyorum ve bizim böyle bir şey yaşamamıza imkan sunan öğretmenlerimize çok teşekkür ediyorum.

 

Efsanelerin kaynağına yolculuk...

 

Timuçin Hasan Altun: Farklı bir ülkeye gitmek, kültürlerini, günlük yaşantılarını ve o millet ile ilgili tarihi ve mistik olayları öğrenmek şüphesiz ki hoş bir deneyimden başka bir şey değildir. Fakat bu milletin ve efsanelerin çıkış kaynağına gitmek, orada o efsaneler ile büyümüş insanlardan duymak ve dürüst olmak gerekirse de arada manzaranın tadını çıkarmak bambaşka bir deneyimdi. Tabii ki tek bir milletin kültürünü ve daha birçok farklı özelliğini yakından inceleme şansı dediğim gibi güzeldi fakat buna 4 başka ülkenin kültürleri ile kendi kültürümüzü tanıtma fırsatı ve tanıştığım insanlar da eklenince paha biçilemez bir haftaydı. Tarihi ve modern yerleri gezmek, orada yaşayan insanlar ile etkileşime geçmek ve günlük yaşantılarına bizzat şahitlik etmek güzel bir deneyimdi. Gittiğimiz ekiple, gerek öğretmenlerim gerek arkadaşlarım olsun, moralimizi hep en üst seviyede tuttuk.

 

 İTALYA :  Kültürler buluşması, dostluk sofrası..

 

Yeni dostlar, yeni danslar ve şarkılar

 

Nilsu Eflal Ergül: İtalya... Dünya'da en çok gitmek istediğim yerlerden birisiydi. Seçildiğimi duyunca çok mutlu olmuştum. Çok uzun kalamasak da deneyimlediğim şeyler için çok mutluyum. Pisa, Floransa ve Livorno'nun kültürü, insanları, yemekleri her şeyi harikaydı. Makarna sosları bizim damak tadımızdan farklı olsa da tadı hoştu. Yaşadığımız tek sıkıntı oradaki insanların çoğunun İngilizce bilmemesiydi ama çoğu İngilizce bilmemesine rağmen bize yardım etmeye çalışmışlardı. Bu da halkın yardımsever olduğunu gösteriyor. Bunların dışında orada edindiğimiz dostlarımızla güzel vakit geçirdik ve ileride de onlarla iletişim halinde olacağımızdan eminim. Farklı ortam ve kültürlerle etkileşim içinde olmak gerçekten harikaydı. Onların dilinden yeni kelimeler, danslar ve şarkılar öğrendik. Bu deneyimi bir gün mutlaka tekrar yaşamak isterim. Katılma şansı olan herkese öneririm. Bu deneyimi bize yaşatma şansı tanıyan öğretmenlerimize çok teşekkür ederiz.

 

 Kültürler buluşması, dostluk sofrası..

 

İlayda Korkmaz: Gideceğimiz ülkeyi kendimiz seçmiyorduk. İtalya benim için harika bir şans oldu. Diğer ülkeleri de çok, çok sevebilirdim ama İtalya, o daha ayrıydı. İnsanların ziyaret edilmesi gereken yerler listesinde ilk beşte olmasının nedenini çok iyi bir şekilde anladım. Bizi karşılayan ekip, birlikte kaldığımız, gezdiğimiz, sohbet ettiğimiz insanlar çok mutlu, içten ve sempatikti. Hiç kimse birbirine yabancı davranmıyor aksine on yıldır tanışıyor gibiydi.

 

Birçok arkadaşımızı çevrimiçi buluşmalardan tanıyorduk hatta sosyal medya üzerinden görüşüyorduk. İtalya'da onları tekrar görmek onlarla Floransa, Pisa, Livorno caddelerinde dolaşmak heyecan vericiydi. Her sabah 8-9 civarında otelden çıkar akşam 8'e kadar dolaşırdık. Rehberler eşliğinde bize özel mimarilerini ve semtlerini gezdirirlerdi. Gezilerimizin tamamını trenle gerçekleştirdik. Ulaşım seçenekleri genişti ama trenle her yere çok daha rahat ulaşabiliyorduk. Akşamları otele döndüğümüzde hemen toplu yemeklere giderdik. Günün tüm saatlerini ülkeler olarak birleşip değerlendirirdik. Kültürlerimiz hakkında konuşup birbirimize bilmediğimiz yönleri anlatırdık.

 

Polonyalı arkadaşlarımızdan yeni kelimeler, İtalyan arkadaşlarımızdan yeni sembolik hareketler, Portekizli arkadaşlarımızdan yeni danslar, İspanyol arkadaşlarımızdan yeni müzikler, Romanyalı arkadaşlarımızdan ortak Türkçe kelimeler öğrendik. Bir haftayı sadece İngilizce konuşarak ve yeni arkadaşlar edinerek geçirmek mükemmel bir deneyimdi. Başta Deniz hocamız ve Ebru hocamız olmak üzere bu projede emeği geçen herkese teşekkürler

İLETİŞİM

Adres:
Mimar Sinan Mah. Basra Cad. Yeşilören Sok. No.41 34935 Sultanbeyli/İstanbul / Okulumuza 132 M,131 B,18 M İETT otobüsleri ve Sultanbeyli Devlet Hastanesi minibüsleri ile ulaşım sağlanabilmektedir.


Telefon
(216) 592 4988


e-Posta Göndermek İçin Tıklayın